Nedim ATİLLA
Seni aradım kadehlerdeki dudak izlerinde…
30 Aralık 2021 Perşembe

Beste: Avni Anıl Güfte: Turhan Oğuzbaş Makam: Kürdîli Hicazkâr Usûl: Curcuna Seslendiren: Nesrin Sipahi.

Öğle vakti bir tek atıp dinlemek ne güzeldir bu şarkıyı…

***

Mey Diego Genel Müdürü Levent Kömür dostumuzun gönderdiği “Kadehlerdeki Dudak izleri” adlı kitap da önceki gün öğle vakti ulaştı elime. Ayın 28’iydi ve Aralık ayı için ılık bir zaman dilimiydi. Yani çilingiri kurmak için her şey tamamdı. Kurduk tabii ki. Ne çok kitaba eşli etmişti anason kokusu. Şimdi de eşlik ediyordu Ege’nin mavi kıyısında…

***

Kitabın ilk yazısını yazan çok değerli meslektaşım, arkadaşım Mutlu Tönbekici’den oturup satır satır yazmaktansa bana dokümanı göndermesini istedim:

Mutlu diyor ki;

Antik dönemlerde ister Yunan, ister Roma zamanında, kadınlara içki içmek yasak değil. Erkekler kadar değilse de kadınlar da pekala şarap içiyor. Üstelik Roma’da kadınların şarap üreticisi olduğuna dair sayısız örnek de var.

Ancak günümüzde olduğu gibi (sosyal çevresine bağlı olarak) pek o kadar da onaylanan bir şey değil. Erkeklerin toplanıp içki içtiği yerlere yurttaş kadınlar gitmiyor ama festivallerde, dini törenlerde içiyorlar. O dönemde şarap bir takım hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor zaten. Erkeklerle beraber şarap içen kadınlar “hetaira” denilen metresler oluyor. Bunlar, üst düzey erkeklerin toplantılarında bulunan, onların uzun veya kısa süreli sevgilileri olan hoş, güzel ve zeki kadınlar. Az evvel sözünü ettiğimiz “sarhoş yaşlı kadın” da belki emekli bir “hetaira”.    

Ancak sarhoş olmak çok ayıplanan bir şey. Antik Yunan kültüründe sarhoşluk erkekler için de ayıp. Sarhoş olmamak için şarap daima sulandırılıp içiliyor. Bazı yerlerde hatta deniz suyu katılıyor. Kadınlar da aynı şekilde sulu şarap içiyor. Roma’da da kadınların çok içmeleri hoş karşılanmıyor.

Demek ki sözün özü neymiş? Her şey kararında olacakmış. 

Bir kadının değil eğlenmek, sadece yemek yemek için lokantaya gidebilmesinin bile Cumhuriyet’le birlikte mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Ya çok yakın zamana kadar geçerli olan bir “zaptiye” kanununa göre, içkili yerde bulunan bir kadının müşteri de olsa “vesika” göstermesinin gerekli olduğunu?

Gazeteci yazar Şengün Kılıç Hristidis arşiv belgelerinden canlı tanıklara kadar uzanan kapsayıcı bir araştırmayla kazı çalışması yapıyor.

Yazılarıyla ve röportajlarıyla çok sayıda kişinin katkısı var kitaba; haliyle çoğu da kadın: Mutlu Tönbekici, Meri Sevilya, AybalaYentürk, Sula Bozis, Sumru Toydemir, EfiKanner, Canan Balkan, Pakize Türkoğlu, Aslı Davaz, Harun Kolçak, Aydın Engin, Ilgın Su, Berrin Tablacıoğlu, Feraye Işıl, Naim Dilmener, Melis Sökmen, Ebru Çapa, Sevda Ferdağ, Elif Key, Racia Adar, Neslihan Kayserilioğlu, Nisan Akman, Şafak Gürgen, Gülten Şen, Ece Aksoy, Deniz Türkali, Güzin Değişmez, Fügen Basmacı, Nilay Lale Yılmaz, Didem Yerdelen, Çağla Öztek, Banu Tuna, Demet Özlen, Filiz Çay, Saadet Kıcır, Burcu Barakacı ve Esin Gedik’in katkılarıyla…

***

Hemen gidip 3 kadın arkadaşıma (hayatın hakkını veren 3 arkadaşım) bu kitaptan yeni yıl armağanı aldım. Tavsiye edilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevim Gökyıldız 31 Aralık 2021 Cuma 04:46

Harika bilgiler Kitap derhal satın alınacak.Konu benim konum

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva